Det hållbara fiket

Fiket ligger där det ligger då platsen är en viktig del för oss. Här ligger vi nära producenter av viktiga livsmedel och det gör att vi kan driva fiket på ett sätt där vi kan korta livsmedelskedjor och kapa mellanhänder. På så sätt får både producenten mer betalt och vi får bättre insyn i var och hur produkterna produceras.

Vi tror att den sociala hållbarheten är minst lika viktig som den ekologiska. Vi tycker att schysta löner och bra arbetsförhållanden är en viktig del i en hållbar livsmedelsproduktion framåt. Så det är både en slump men även ett medvetet val att vi lever och verkar där vi gör, det är trots allt ett privilegium att ligga i en av västmanlandslantbrukstätaste områden.

Men för att vårt koncept ska fungera behöver vi utmanas och använda både samlad kunskap och kreativitet för att utnyttja de olika säsongernas utbud i så stor utsträckning som möjligt.

– Fikets eget kaffe –

Så här blir fikets kaffe till

 

Läs allt om vårt hållbara kaffe

Det här är Emma och Lennart

Vilka är vi och var börjar man? Emma och Lennart heter vi som äger Fiket. Vi kommer båda från restaurangvärlden från början av våra yrkesliv. Lennart är uppväxt på en bondgård i Jämtland och Emma är uppväxt i Västerås. Vi träffades när vi jobbade vintersäsong i Sälen för många år sedan och från det tills dess att vi köpte Fiket så har vi båda hunnit med att byta karriärer för att sedan återvända till det vi faktiskt brinner lite mer för.

Lennart skolade om sig helt och pluggade till mjukvaruingenjör och Emma hoppade mellan olika jobb och studier i statsvetenskap och hållbar livsmedelsproduktion. Vi flyttade ut till en liten by utanför Västerfärnebo 2017. Fiket var då det närmsta paketombudet vilket gjorde att vi båda var där och hämtade ut paket och annat. När Fiket sen kom ut till försäljning 2019 så kände vi att det fanns stor potential som inte utnyttjades och efter en liten fundering så kände vi att det passade väldigt bra i tiden och vart vi stod just då.

Så i September 2019 så tog vi över verksamheten och Emma fick dra det stora lasset med att driva den dagliga verksamheten, och under den tiden så innefattade det som sagt pakethantering och annat som inte direkt var lönsamt, medan Lennart fortsatte på sitt jobb och hoppade in på Fiket under helger och när det behövdes. Så höll vi på under de första åren med en pandemi och mycket annat som gjorde att det svängde snabbt med både stora mängder paket och folks köpmönster.

Vi kände ganska snabbt att det inte var hållbart att vara paketombud, men eftersom pandemin kom bara 5 månader efter att vi tog över fiket så kände vi inte att vi kunde sluta med pakethanteringen på en gång då det var för många osäkerheter i världen. Men 2021 så kände vi att vi inte kunde fortsätta med ombudsverksamhet då det tog alldeles för mycket tid och gjorde att vi i princip inte kunde ha några lediga dagar alls. Vi kunde nu börja satsa på det som vi egentligen ville göra.

Vi hade länge funderat på att tillverka egen glass och gick då en kurs i gelatotillverkning och gjorde en stor investering. Från maj 2022 tillverkar vi vår egen gelato, vilket många verkar uppskatta. Under den här tiden jobbade Lennart heltid på sitt jobb medan Fiket krävde mer och mer tid. Sen 2023 har våra somrar varit helt fantastiska, och även om det har krävt stora uppoffringar från vår sida så är vi otroligt glada att vår vision uppskattas av så många.

Från och med 2025 så kommer även Lennart att vara heltid på Fiket och vi fortsätter utveckla det koncept som vi har jobbat på under några års tid.

Årets Salaprofil 2024

Vi vann Årets Salaprofil på Silverglansgalan 2024. Här ser ni två glada och stolta caféägare!

Motiveringen löd: ”Med ett beundransvärt driv och stort engagemang för lokal samverkan och att alltid leverera god kvalitet har vinnaren lyckats sätta både Sala och landsbygden på kartan. Med hållbarhetens alla aspekter i åtanke tummar vinnaren aldrig på sina värderingar. Det blir tydligt, genom folkets röstning hur betydelsefull och kär Årets Salaprofil har varit och är för Salaborna.”

Vi har genom stöd från Europeiska Unionen kunnat satsa på vårna dröm att tillverka italiensk gelato av högsta kvalitet på lokalt producerad mjölk. När vi valde gård att samarbeta med så var det viktigaste för oss en riktigt god djurhållning och en hållbart företagande som linjerar med våra visioner.