Det hållbara fiket

Fiket ligger där det ligger – inte av en slump, utan för att platsen är en viktig del av vilka vi är. Här i Färnebo finns vi nära våra producenter, vilket gör det möjligt för oss att driva verksamheten på ett sätt som korta livsmedelskedjor och kapar mellanhänder. Det innebär att våra leverantörer får bättre betalt för sitt arbete, samtidigt som vi får full insyn i var och hur våra råvaror produceras.

Men för oss handlar hållbarhet om mer än bara det ekologiska. Vi tror lika starkt på den sociala hållbarheten – på schysta löner, trygga arbetsvillkor och respekt för människorna bakom maten. Det är en del av vår filosofi, och en av anledningarna till att vi valt att leva och verka just här – mitt i ett av Västmanlands mest lantbrukstäta områden.

För att vårt koncept ska fungera behöver vi ständigt utmanas och inspireras. Det kräver både kunskap och kreativitet för att ta tillvara på det som varje säsong har att erbjuda – och det är precis den utmaningen vi älskar.

Hos oss är hållbarhet ingen trend, utan en självklar del av vardagen – i varje kopp kaffe, varje bulle och varje möte mellan människor.

– Fikets eget kaffe –

Så här blir fikets kaffe till

 

Läs allt om vårt hållbara kaffe

Det här är Emma och Lennart

Vilka är vi, egentligen – och var börjar man?
Vi heter Emma och Lennart, och det är vi som driver Fiket i Färnebo. Båda har vi våra rötter i restaurangvärlden, där kärleken till god mat, kaffe och mötet med människor började.

Lennart är uppvuxen på en bondgård i Jämtland, medan Emma kommer från Västerås. Vi träffades för många år sedan när vi jobbade vintersäsong i Sälen, och sedan dess har livet tagit oss på en krokig, men ganska fin, resa.

Efter några år i andra branscher – Lennart som mjukvaruingenjör och Emma inom statsvetenskap och hållbar livsmedelsproduktion – längtade vi båda tillbaka till något mer konkret, mer nära, mer… oss.

När vi flyttade ut till en liten by utanför Västerfärnebo 2017 blev Fiket snabbt ett naturligt stopp – inte minst eftersom det var närmaste paketombud. När vi sedan såg att Fiket var till salu 2019 kände vi direkt att platsen hade potential, värme och historia. Efter lite funderande bestämde vi oss: det här ville vi satsa på.

I september 2019 tog vi över verksamheten. Emma höll i den dagliga driften (pakethantering inkluderat!), medan Lennart fortsatte jobba heltid och hoppade in på helgerna. Sedan kom pandemin – och som för många andra blev det en tid fylld av snabba förändringar, anpassningar och en hel del kaffekoppar.

Efter några intensiva år insåg vi att ombudsverksamheten tog för mycket tid från det vi verkligen ville göra. 2021 tog vi beslutet att lämna pakethanteringen bakom oss och istället satsa fullt ut på vår vision om ett hållbart, personligt och smakrikt fik.

Ett stort steg på vägen blev när vi 2022 började tillverka vår egen gelato – något vi länge drömt om. Efter utbildning, investeringar och mycket provsmakning (någon måste ju göra det 😉) började vi skapa vår egen glass på lokal mjölk och äkta råvaror. Responsen har varit fantastisk!

Sedan dess har somrarna på Fiket varit fulla av liv, musik, gelato och glada människor – precis som vi hoppades. 2023 blev ett riktigt genombrottsår, och även om det krävt mycket arbete är vi otroligt stolta över vad Fiket har vuxit till.

Och sedan April  2025 så är även Lennart heltid på Fiket, och tillsammans fortsätter vi nu att utveckla vårt koncept med hjärta, hållbarhet och lokala samarbeten.

Fiket är vår plats på jorden – och vi är så glada att få dela den med er.

Årets Salaprofil 2024

Vi vann Årets Salaprofil på Silverglansgalan 2024. Här ser ni två glada och stolta caféägare!

Motiveringen löd: ”Med ett beundransvärt driv och stort engagemang för lokal samverkan och att alltid leverera god kvalitet har vinnaren lyckats sätta både Sala och landsbygden på kartan. Med hållbarhetens alla aspekter i åtanke tummar vinnaren aldrig på sina värderingar. Det blir tydligt, genom folkets röstning hur betydelsefull och kär Årets Salaprofil har varit och är för Salaborna.”

Vi har genom stöd från Europeiska Unionen kunnat satsa på vårna dröm att tillverka italiensk gelato av högsta kvalitet på lokalt producerad mjölk. När vi valde gård att samarbeta med så var det viktigaste för oss en riktigt god djurhållning och en hållbart företagande som linjerar med våra visioner.