Fika värt en utflykt

Hos oss är fika mer än bara en paus – det är en liten stund av lugn, värme och njutning. En chans att landa, andas ut och låta doften av nybakade bullar och nybryggt kaffe göra resten.

Vi bakar med omsorg, smör, kärlek och riktiga råvaror – inga genvägar, bara goda vägar. Våra bullar får jäsa i sin egen takt, och våra bakverk varierar efter säsong och humör.

Till kaffet hittar du både det trygga och det mer överraskande – alltid med känslan av hembakat och hjärta. Och när solen skiner sitter det extra fint att ta sin kopp ute bland blommorna, med sorlet från uteserveringen i bakgrunden och kanske en gelato i handen.

Och när kylan smyger sig på flyttar vi in i vårt orangeri, där brasan sprakar, glasrutorna immar igen och ljusen speglar sig i fönstren. En kopp kaffe smakar aldrig så gott som när man sitter där, inlindad i filt och höststämning.

För det är just så vi vill att fikastunden ska vara här hos oss – äkta, enkel och full av små glädjeämnen.

Mat & Mättnad på Fiket i Färnebo

Fika i all ära – men ibland vill man ha något lite matigare. Hos oss hittar du rätter som mättar utan att tumma på känslan av hemlagat och omtanke.

Vi låter säsongen styra delar av menyn, och våra råvaror kommer så långt det går från lokala producenter som vi känner och litar på. Sommarens sallader och vinterns soppor baseras till största del på grön- och rotsaker från Hebo Trädgård, medan skinkan i våra grillmackor och den chark vi använder kommer från Carlströms Kött & Chark i Västerås.

På menyn hittar du alltid våra klassiska skagenmackor och grillmackor, båda serverade på surdegsbröd som rostas till perfekt krispighet – enkla, goda och lagade med omsorg.

Under våra Pizzakvällar låter vi den vedeldade ugnen stå i centrum. Där gräddas pizzor med långjästa degar, Svenska ostar, lokala grönsaker och örter från vår egen odling. Smakerna skiftar med säsongen – precis som naturen runt oss.

Hos oss är maten, precis som fikat, ärlig, närvarande och full av hjärta.
En bit Färnebo på tallriken – lagad med omtanke och serverad med värme.

Vi tror på gott kaffe och glada tankar

Kaffe är en självklar del av livet här på Fiket – och vi tycker att det ska smaka precis så gott som stunden förtjänar. Oavsett om du väljer en espresso, latte eller en klassisk bryggkaffe ska den alltid vara nybryggd, dofta ljuvligt och bjuda på en stunds lugn och glädje.

Vårt kaffe rostas lokalt i Sala hos Törnlinds Kafferosteri, där hantverk, kvalitet och ursprung står i fokus. Tillsammans med dem har vi tagit fram våra egna kaffebönor, speciellt utvalda för att passa både våra smaklökar och våra gästers fikastunder.

Det nära samarbetet med Törnlinds gör att vi vet exakt var bönorna kommer ifrån – och hur de bäst ska rostas för att få fram sin unika karaktär. Det är samma kaffe som vi brygger här på Fiket, och som du också kan köpa med hem om du vill ta med dig en bit av Färnebo-fikan till köksbordet.

Här nedan kan du läsa mer om våra aktuella kaffesorter och odlarna bakom dem – och det, vill vi lova, är det inte många fik som kan svara på om man frågar.

Ursprungsland: Colombia
Region: Inzá, Cauca
Producent: Småskaliga gårdar
Gård: Småskaliga gårdar
Växer: 1000-1900 m över havet
Skördas: September

Fikets Bryggkaffe

Ett runt, fruktigt kaffe med toner av toffee, äpple och mjölkchoklad.

Regionen Cauca ligger i sydvästra Colombia. Många floder rinner genom Cauca och den centrala kedjan av Anderna korsar regionen.

Belägen 91 km från huvudstaden i departementet Cauca ligger Inzá, en kommun belägen i bergen som utgör den centrala Anderna och en del av Tierradentro nationalpark.

Kaffet här odlas huvudsakligen av småbrukare med i genomsnitt 2 hektar vardera fördelade i 16 samhällen och på 35 byar. Ett hantverk i symbios med den omkringliggande naturen.

Tillsammans gör vi på Fiket i Färnebo och Törnlinds Kafferosteri vårt bästa för att förvalta detta omsorgsfullt odlade kaffe genom att rosta, brygga och servera det på det sätt vi tycker blir allra bäst. Tillsammans gör vi din kopp möjlig!

Törnlinds Kafferosteri tar hem och rostar detta kaffe exklusivt for Fiket i Färnebo.

Ursprungsland: Costa Rica
Region: Tarrazú
Producent: Alfredo Monge
Gård: Finca El Cedral
Växer: 1800 m över havet
Skördas: December–April

Fikets Espresso

Ett välbalanserat kaffe med toner karamell, brunt socker och kakao.

Tarrazú-regionen ligger i de höga bergen i södra Stillahavsregionen söder om Costa Ricas huvudstad San Jose.

De bördiga, vulkaniska jordarna och de böljande bergssluttningarna i Tarrazu är väl lämpade för jordbruk, och småbrukare odlar bananer, avokado och citrusfrukter samt kaffe.

Alfredos huvudmål att producera kaffe av hög kvalitet. Hans arbete med kaffe går tillbaka till 1970-talet och idag är El Cedral bara en av de fastigheter han äger och ansvarar för i Costa Rica.

Tillsammans gör vi på Fiket i Färnebo och Törnlinds Kafferosteri vårt bästa för att förvalta detta omsorgsfullt odlade kaffe genom att rosta, brygga och servera det på det sätt vi tycker blir allra bäst. Tillsammans gör vi din kopp möjlig!

Törnlinds Kafferosteri tar hem och rostar detta kaffe exklusivt for Fiket i Färnebo.